Höj din chefskompetens

Höj din chefskompetens

Utveckla chefskompetensen under en utbildning för ledareÄr du ny som chef och vill bättra på din chefskompetens? Har chefen givit dig ansvaret och du har ingen aning vad du ska göra? Har du svårt att greppa vad det innebär att vara ny som chef? Du kanske till och med har tagit jobbet och nu vet du inte vad du ska göra. I den här texten så ger jag några tips på hur du kommer igång.

Tänk över ditt val

Är du ny som chef på ett företag som har haft en stabil chef under en längre tid och du går in för att ta över så behöver du verkligen fundera över ditt val. Att vara ny som chef på din arbetsplats gör att du inte är en i gänget längre. Om du tar jobbet så är det du som ska vara ledaren. Du ska nu visa vad dina anställda ska göra. Detta gör att dina gamla kamrater kommer att se dig på ett helt annat sätt.
Du måste också inse att vara ny som chef är som att få ett helt nytt jobb. Du kommer inte att hålla på med de uppgifter som du gjorde förut.

Gå på utbildningar

Innan du svarat ja på erbjudandet till att bli ny som chef så är det jättebra om du går på en utbildning för nya chefer för att få lite förståelse om vad det hela handlar om. Dessa utbildningar är vanligast i Stockholm, Göteborg och Malmö och det finns en del att välja mellan. Detta är jättebra eftersom du får träffa personer som också precis har blivit ny som chef och även träffa personer med erfarenhet.

Skaffa kunskap!

Som ja så finns det bra med utbildning i Stockholm, Göteborg och Malmö. Där kommer du att träffa andra personer som är också har blivit ny som chef. Du kommer att lära dig de mesta på utbildningen. Men en del saker kan du inte lära dig på utbildningar. En sådan sak är att lära känna din personal och kanske hitta ett eget sätt. Du kanske inte kan göra som de säger i Stockholm eller som de säger i Göteborg eller Malmö utan du kanske måste hitta ett eget sätt. Du är ny som chef så det är ditt ansvar att hitta bästa lösningen.

När du fått jobbet

Nu har du till slut blivit ny som chef och det är nu det riktiga arbetet börjar. Några ord som är bra att tänka på: var säker på dig själv, lita på dina anställda, allt kan inte bli perfekt, behandla alla lika och bestäm ett fokus som ditt företag ska hålla sig till. Kom ihåg att det är du som är ny som chef och att du bestämmer.

Sammanfattning för ny som chef

Du är ny som chef och du måste hitta ditt sätt hur du ska styra företaget, en utbildning kommer högst sannolikt hjälpa dig men du kommer förmodligen inte kunna göra exakt som det säger på kurserna. Så kolla med dina anställda hur de tycker det ska vara. Boka ett personligt möte med var och en och kolla hur de tycker det har varit på arbetsplatsen och om de vill ha några förändringar. Lita på dig själv och eftersom du är ny som chef så måste du tro på att du vet bäst i många lägen.