Kunskap för ny som chef

Ny som chef i karriären

Det är ett spännande steg i karriären när du blir ledare. Men att vara ledare innebär inte bara en höjd lön och ett finare kontor utan det innebär också ett ökat ansvar och du måste lägga ner mycket mera tid på arbetet. Se därför till att ha rejält med kunskap och bra ledarskapskompetens innan du blir chef. En bra utbildning för nya chefer bör därför stå högt på agendan.

Att vara ny som chef?

Först och främst innan du bestämmer dig så måste du verkligen tänka om du vill vara ny som chef. Klart vid första tanken så vill man men tänk på att du måste lägga ner mycket mera tid på arbetet och när man är ny som chef så innebär det en hel del andra förändringar.

En i gänget

Även om du stannar kvar på samma företag så kommer det inte att vara som det var. Du måste inse att du kommer att vara ledaren över alla dina arbetskompisar och de kommer att se på dig på ett helt annat sätt. Du blir deras chef nu och du är inte en i gänget längre och du måste vara säker på att du tycker allt detta är värt den extra lönen.

Ledarskapskompetens för ny som chef

Nu när du är ny som chef så måste du visa att du har ledarskapskompetens till att vara det. Du måste visa att du har kunskap och förtjänat den platsen du har och alltid se till din anställdas bästa. Du visar på riktigt att du har ledarskapskompetens när dina anställda tycker du har det och inte när du själv tycker att du har det eller när någon utanför arbetet tycker att du har det. För det spelar ingen roll om du tycker det känns hur bra som helst för om dina anställda inte delar den uppfattningen så kan de snart gå väldigt illa. Kunskap i hur man agerar som chef finns att hämta i massa olika kurser och utbildningar som jag kommer att rabbla upp snart men en del måste du lära dig själv som du säkert förstår.

Utbildningar höjer din ledarskapskompetens

En chefsutbildning är något jag rekommenderar till dig som är ny som chef. Det finns en del att välja mellan men de alla liknar varandra och de lär ut samma saker. Det som är väldigt bra med utbildningarna är att du får träffa flera personer som är i liknade situationer som du själv är i samtidigt som du får undervisning av någon som är väldigt erfaren. Dessa utbildningar hittas oftast i Stockholm, Göteborg eller Malmö och det finns flera olika alternativ att välja mellan.

Kurser ger även ledarskapskompetens

En chefskurs och en chefsutbildning är egentligen ganska lika, de ända skillnaderna är att i en kurs så är det mera inriktat på ett område. Du kanske känner att du vet det mesta om hur det är att vara ny som chef men det där med sociala medier är du väldigt osäker på och känner att du måste lära dig mer om det. Du vill inte gå ut och säga massa i media och det blir helt fel. Då är det bra med kunskap, ta en kurs som inriktar sig på det området och du får bara lära dig om hur du ska bete dig i sociala medier som chef och inget annat.

Ledarskapsutbildning

Den här utbildningen finns i tre olika former: Ledare men inte chef, Ny som chef och Certifierad ledare. Är det så att du befinner dig i position 1 så kan jag glatt berätta att det finns utbildning för dig som sitter i mellan chefen och arbetsgruppen. Detta kallas att du är en informell ledare, du har stort ansvar för gruppen men du har inte samma beslutsrätt som din chef har. Så i den här utbildningen så lär du dig ledarskapskompetens och hur man leder en arbetsgrupp utan att vara chef.

Kunskap för ny som chef genom ledarskapskurs

I en ledarskapskurs så fokuserar man på hur du som är ny som chef ska agera som ledare. Och hur du ska skapa ett ”lag” med dina anställda. Desto starkare gemenskap ni har desto bättre och trevligare blir det. De här kurserna finns också i olika nivåer så om du är ny som chef så ska du börja på en lägre nivå för att sedan jobba dig uppåt i de olika kurserna.

Skaffa kunskap!

Som jag har visat här nu så finns det en hel del utbildningar att gå på. Och de alla är väldigt bra när du vill få kunskap om hur det att var ny som chef och vad du ska göra. Men en del saker kan man inte lära sig på utbildningar En del saker måste du som ledare ta reda på. Ett exempel är bara hur du vill att ditt företag ska fungera. De kanske inte ens går att göra som de sa på utbildningen. Utan du måste hitta på ett nytt sätt att styra ditt företag det finns många faktorer som spelar in. Och det är ditt ansvar att komma upp med den bästa produkten av vad ditt företag kan ge.

Tänk över dina val av kurser

Som ni ser så finns det en hel del kurser att gå på och de alla är jättebra att gå på. Men sen så är det så att man kanske inte kan gå på alla kurser för den tiden finns inte. Man måste vara på arbetsplatsen också och inte bara vara på kurser. Så därför välj de kurser och utbildningar som du känner att du behöver. Du kanske bestämmer dig för att specialisera dig inom ett område. Som du tror kommer att gynna din arbetsplats mest.

När man väl är ny som chef

När du väl är ny som chef så börjar det riktiga arbetet. Några ord som är bra att tänka på: var säker på dig själv. Lita på dina anställda. Allt kan inte bli perfekt. Behandla alla lika och bestäm ett fokus som ditt företag ska hålla sig till.

Sammanfattning

Som jag har sagt så är dessa utbildningar jättebra att gå på när man är ny som chef. Eftersom du går till ett ställe där de har koll på vad dom gör. Och du får träffa personer som är i samma situation. Men kom ihåg att ha en så nära relation som möjligt med dina anställda. För desto bättre de blir behandlade desto mer är de beredda att jobba för dig. Och ni kommer att få en mycket roligare jobbvardag.